4 Mayıs 2009 Pazartesi

israil'liler iran'ı vuralım diyor ANKET SONUÇLARI İSRAEL VS İRAN

İsraillilerin yüzde 70'ine yakınının, İran'ın nükleer tesislerini yok edecek askeri bir saldırıya destek verdiği bildirildi.

Bar-İlan Üniversitesi, Begin-Sedat Stratejik Etütler Merkezi ile İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) tarafından ortaklaşa yapılan kamuoyu araştırması, İsrail ordusunun muhtemel İran saldırısına olumlu görüş bildirenlerin çoğunluğunun, ABD yönetimi saldırıya karşı çıksa bile buna destek verdiklerini ortaya koydu.


18 yaşın üzerinde 610 kişiyle yapılan kamuoyu araştırmasına katılanlar, ABD ile yakın ilişkilerin İsrail'in güvenliği açısından önemli olduğuna inandıklarını da belirttiler.

Ankete katılanların yüzde 66'sı, İran'a karşı muhtemel askeri saldırıyı onayladığını belirtti. Yüzde 15 buna karşı olduğunu ifade ederken, yüzde 19 fikri olmadığını söyledi. Muhtemel saldırıyı onaylayanların yüzde 15'i, ABD saldırıya karşı çıkarsa düşüncesini değiştireceğini belirtirken, yüzde 75 ABD'nin itirazının tutumunu değiştirmeyeceğini bildirdi.

YÜZDE 38'İ OBAMA'NIN TAVRINI DOSTÇA BULUYOR

Bu arada anket, İsrail halkının yeni ABD Başkanı Barack Obama'ya ve politikalarına bakış açısını da ortaya koydu.

Ankete katılanların yüzde 60'ı Obama'ya karşı "olumlu" veya "çok olumlu" tavır içinde olduğunu belirtirken, sadece yüzde 38'i, Obama'nın İsrail'e karşı tavrının "dostça" olduğunu düşünüyor. Bu rakam, 2007 yılında yapılan araştırmada, İsraillilerin eski Başkan George Bush'un İsrail'e karşı tutumunu "dostça" görenlerin sayısında önemli bir düşüşe işaret ediyor. Yüzde 33'lük bir grup ise Obama'nın İsrail'e tavrını "nötr" bulurken, yüzde 8 "dostça olmadığı" veya "hiç dostça olmadığı" fikrinde.

Kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 47'si Obama'nın izlediği politikalardan hoşnut olduğunu söyleyemeyeceğini ifade ederken, yüzde 32'si yeni ABD başkanının politikalarından hoşnut olduğunu belirtti.

*Haaretz Gazetesi

İsrail böyle bir saldırıya hazır değildir. Argo tabiriyle sıkar biraz. ABD'nin tutumu İsrail'liler için önemli olmasada savaşın sonucu için önemli olacaktır. İsrail ve İran savaşırsa Rusya ve ABD karşı karşıya gelebilir. Bu soğuk savaş dönemini andırır niteliktedir. İran - Irak savaşında ABD bütçesini güçlendiriken şu gerçekle tanıştı. Devrim Muhafızları ölüme hazır. Unutulmaması gereken bir gerçekte Suudi Arabistan başta olmak üzere arap devletleri İsrail'e ses çıkarmayacaktır.

ÖZETLE

İsrail ve İran savaşırsa biz bu SİTEYİ KAPATIRIZ

*bby

1 yorum:

  1. BEN SİZE İRAN - İSRAİL SAVAŞINI KAYBEDENİNİ SÖYLEYEYİM. İNSANLIK

    YanıtlaSil

Yorumlarınız editör onayında geçince yayınlanır.