27 Aralık 2008 Cumartesi

trt 6 ( şeş ) yayinda - yasaklı parça “ Mehemedo ”


TRT'nin uzun süredir merakla beklenen Kürtçe kanalı TRT Şeş test yayınına başladı.Test yayında yayınlanan yasaklı türkü, “Mehemedo” gündeme damgasını vurdu. Kanal özellikle güneydoğu ve doğuda ilgiyle izlenirken sivil örgütler TRT'nin Kürtçe yayın yapmasının önemsenmesi gereken bir açılım olduğunu dile getirdi.Doğuda ilgiyle izledin. TRT'nin Kürtçe kanalı 'TRT Şeş'te yayınlanan yasaklı türkü, “Mehemedo” gündeme damgasını vurdu. Kürt sanatçı Rojin'in seslendirdiği türküyü, kanalın açılışına geleceği duyrulan Şivan Perwer'in 30 yıl önce seslendirdiği ve bu yüzden başlatılan tahkikattan sonra yurt dışına kaçmasına sebep olduğu ortaya çıktı.

Perver’in albümleri İstanbul ve Diyarbakır’da çok satıyor. Bilinen en ünlü şarkısı düğünlerin vazgeçilmez parçaları arasında yer alan halay formatındaki “Caney Caney”. İbrahim Tatlıses, bir röportajında, sesi çok geniş oktava sahip olan Şivan Perver’in, “dünyada kıskandığı ve erişemediği tek ses” olduğunu söylemişti. Perver, merhum İtalyan tenor Pavarroti ile aynı oktava kadar çıkabildiği için “Kürtlerin Pavarottisi” olarak anılıyor.

Öğretmenlerimiz dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü bize söylediler ama içinde nelerin döndüğünü bize söylemediler söyleyemediler belkide.Kimin aklından geçerdi kürtçe yayın yapan bir trt, daha düne kadar Ahmet kaya'nın seslendirdiği bölümü sansürleyen trt (TATAR RAMAZAN) bu gün Şivar perwer'i açılışa davet ediyor.Profesyonel müzik hayatına 1975 yılında ilk albümü olan "Govenda Azadîxwazan (Halaylar Özgürlük İstiyor)" ile başlayan şivan perwer pkk sempazitanıdır. Dil bütünlüğünü savunan ve kürtçe albüm, klip ve beste yapanı sürgüne yollayan zihniyet bugün kendiyle çelişiyor.

Unutmadan “Şarkının içinde Kürdistan, Q, W harfi geçerse 500 YTL ceza var. 9 sayfalık klasik bir sözleşme yapılıyor. Sanatçının dağıtım, yayın ve telif haklarını ara yapımcı alıyor. ROJ TV cephesi büyük şoka uğramış durumda kürt sanatçıları Trt 6 e kaptırmamak için çalışmalara başladı.

BBY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız editör onayında geçince yayınlanır.